Search
K
Comment on page

Siparişleri Görüntüle

Yönetici arayüzünde siparişlerin incelenebileceği ve değiştirilebileceği (gerekirse) iki yer vardır: Siparişler ve Toplu Sipariş Yönetimi sayfaları.
Bu iki sayfanın özellikleri aşağıda ele alınmıştır.

Siparişleri listeleme

Sipariş listeleme sayfası, dükkan(lar) ınız üzerinden verilen tüm siparişleri liste şeklinde gösterir. Buradan bireysel sipariş ayrıntılarına erişebilir, siparişleri düzenleyebilir ve ödeme ve gönderim durumlarını takip edebilirsiniz. Müşteriniz için yeni bir siparişin elle nasıl oluşturulabileceğinin ayrıntıları için buraya bakın.
Listeleme sayfasında, görüntülemek istediğiniz siparişleri seçmenize izin veren filtreler bulunur. Tarihe, duruma veya müşterinin e-posta ve adına göre filtreleri ayarlayabilirsiniz.
Dağıtımcı: Dükkanı aracılığıyla siparişin verildiği işletmedir.
Oluşturulma tarihi: Siparişin verildiği tarihtir.
Numara: Rastgele atanan bir sipariş numarasıdır. Ünlem işareti ile solunda yer alan 'Not' kelimesi, müşterinin kasadayken siparişine bir yorum ekleyip eklemediğini gösterecektir. Yorumu görüntülemek için farenizi ünlem işaretinin üzerine getirin.
Durum:
  • Tamamlandı - müşteri ödeme işlemini tamamladı
  • İptal edildi - yönetici, siparişi düzenlemeyi ve "iptal etmeyi" seçerse
  • Alışveriş sepeti- Müşteri alışveriş sürecinde, ama ödeme yapmadı
Ödeme Durumu:
💸
  • Ödenecek Bakiye - Ödeme; nakit, banka havalesi veya pos cihazı (yani otomatik olmayan tüm ödemeler) ile yapıldığı takdirde, dağıtımcı işletmenin yönetimi ödemenin alındığını işaretleyene kadar sipariş, ‘ödenecek bakiye’ olarak kalır ve işaretlendiğinde ‘Ödendi’ olarak değişir.
Tik ikonu ile gösterilen yerden ödeme durumu değiştirilebilir
  • Ödendi - Çevirimiçi ödemeler ile sipariş alındığında otomatik olarak 'ödendi’ olarak işaretlenir. Otomatik olmayan ödemeler (nakit, banka havalesi vb.) elle güncellendiğinde ‘ödendi’ olarak işaretlenir.
  • Artı Bakiye - Bir müşteri siparişini ödemişse, ancak siz sonra siparişini düzenler ve bir ürünü kaldırırsanız, söz konusu ürünün tutarı 'artı bakiye’ olur.
Teslimat durumu:
📦
  • Bekliyor - Ödeme durumu "ödenecek bakiye" ise gönderim durumu beklemede olacaktır. Diğer bir deyişle, ödeme alınana kadar gönderim başlamamalıdır.
  • Hazır - Ödeme alındığında (ödendi veya artı bakiye durumu ise) gönderim durumu 'hazır' olur.
  • Gönderildi - Dükkan/pazar yönetimi, teslimattan veya teslim noktasından alındıktan sonra siparişin gönderi durumunu “Gönderildi” yapmak için siparişi düzenle kısmından güncelleyebilir.
Ödeme durumu SADECE ‘Ödendi’ veya 'Artı Bakiye’' ise, siparişi 'Gönderildi' olarak elle güncelleyebilirsiniz.
Müşteri e-postası: Müşterinin iletişim e-postası. Müşteri e-postalarının tam listesi "e-posta listesi" raporuyla indirilebilir.
Toplam: Müşterinin siparişlerinin toplam değeri.

Bir siparişin ödeme ve teslimat durumunu değiştirme

Bir siparişin ödeme/teslimat durumunu liste görünümünde sağ taraftan güncelleyebilirsiniz.
Ödemenin alındığını belirtmek için onay simgesini tıklayın (yalnızca tam ödemeleri kaydeder).
Ödendi olarak güncelleme ikonu
Siparişin gönderildiğini belirtmek için yol simgesini tıklayın.
Gönderildi olarak güncelle ikonu
Bir siparişin ödeme ve gönderim durumu, sipariş düzenlenirken de güncellenebilir (aşağıya bakın)
Bir dükkan veya pazar yöneticisi ‘Teslimat durumunu' 'gönderildi' olarak değiştirdiğinde sevkiyat yöntemine bakılmaksızın, müşterilere ürünlerinin gönderildiğini haber vermek için otomatik bir e-posta iletilir. Bu da, henüz gönderilmemiş ve teslim alınan siparişler arasında karşılıklığa sebep olabilir. Dikkat edilmesi gereken bir başka olası karışıklık ise, müşterilerin ödemeyi teslim alma sırasında yapmasından kaynaklanmaktadır. Ürünler gerçekte teslim edilmiş olsa da, sipariş müşteriye teslim edildikten sonra, ödeme (ve nakliye) durumu güncellendiği için bir e-posta gönderilecektir.

Siparişi düzenleme

Siparişin sağında bir kağıt kalem ikonu göreceksiniz. Düzenleme, değişiklik ve iptal yapabileceğiniz sipariş yönetimi sayfasına erişim için ikonu tıklayın:
Bir siparişle ilgili tüm bilgilere, sipariş numarasını (tablonun dördüncü sütunu) tıklayarak da erişebilirsiniz.
Sipariş yönetimi sayfasının görünümü şöyledir:
Siparişe ürün ekleme ve çıkarma
Mevcut olan ürünleri gösteren menüden varyantı seçerek yeni ürün ekleyebilirsiniz (seçeneklerin görünmesi için 'Varyant Seç' kutusuna en az 3 harf girilmelidir). Bir ürünü siparişlerden çıkarmak için ürünün sağ tarafındaki çöp kutusu ikonunu tıklayın. Ayrıca sipariş edilen her ürünün miktarını da değiştirebilirsiniz. Değişiklikleri kaydetmek için Ücretleri Güncelle ve Yeniden Hesapla düğmesini tıklamayı unutmayın (yeri geldiğinde işletme, teslimat ve ödeme yöntemi ücretlerini de buna göre güncellenecektir).
'İşlemler' altında yer alan ek seçenekler:
  • Onayı Tekrar Gönderin: Bir müşterinin siparişini düzenlediyseniz, onlara güncellenmiş siparişin onay e-postasını tekrar göndermek isteyebilirsiniz.
  • Faturayı Gönder: Müşteriye faturayı otomatik olarak e-postayla (.pdf biçiminde) gönderir.
  • Faturayı Yazdır: Faturayı pdf biçiminde oluşturarak yazdırmaya hazır hale getirir.
  • Siparişi İptal Et: Siparişi iptal edecektir.
Müşteri ayrıntılarını görüntüle
Sayfanın sağındaki menüden müşteri bilgilerine (e-posta, faturalandırma, gönderim adresleri ve telefon numaraları) erişilebilir:
Siparişi Değiştirme
Sağdaki menüden ‘Düzeltmeleri’ tıklayın (üstteki ekran görüntüsü). Bu sayfada + Yeni Düzeltmeler düğmesine basarak siparişlere yenisini ekleyip çıkarabilirsiniz.
Bu fonksiyonu aşağıdaki işlemler için kullanabilirsiniz:
  • ürün zarar görmüşse indirim yapmak
  • toplam bakiyeden, artı bakiyeyi düşmek
  • müşteriye iade yapmak (iadeler hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.)

Kısmi Ödemeyi Kaydet

Kısmi ödemeleri kaydetmek için yukarıdaki ekran görüntüsünde sağda yer alan menüdeki 'Ödemeler' sayfasına gidin.

Toplu sipariş yönetimi

Yukarı kısımda, Siparişleri Listeleme sekmesinin müşteri başına siparişlerin bir tablosunu sunduğunu öğrendik. Bu sayfa ise, siparişlerinizde satın alınan tüm ürünlerin detayını sunuyor. Bu özellik, aynı ürünü içerebilecek birden fazla siparişte aynı anda değişiklik yapmak için kullanışlıdır (miktar değişimi, ürünün stokta olmaması gibi). Sayfanın görünümü şöyledir:
Başlangıç/Bitiş Tarihi: Belirli bir zaman aralığı içinde verilmiş olan tüm siparişleri görüntülemek için filtreleyebilirsiniz.
Üretici: Belirli bir üretici için filtre uygulayabilirsiniz. Yalnızca bir üretici tarafından sağlanan tek bir ürünle ilgileniyorsanız görünümü daraltabilirsiniz.
Dükkan: Siparişin verildiği dükkana göre filtre uygulayabilirsiniz.
Sipariş Dönemi: Belki de en kullanışlı filtre... Sipariş dönemi filtresi, yalnızca seçili sipariş döneminde verilen siparişleri görüntüler.
Hızlı Arama: Filtreleri uygulamadan önce veya sonra isim, ürün, pazar, üretici, tarih, sipariş numarası gibi bir anahtar kelime kullanarak aramanızı daha da daraltabilirsiniz.
İşlemler: Siparişlerin hepsinde aynı işlemi gerçekleştirmek için birden çok siparişin onay kutusunu (soldaki sütun) seçebilirsiniz.
Sütunlar: Tabloda görüntülenmesini istediğiniz ve istemediğiniz alanları seçebilirsiniz:
Satırlar ('Ad', 'Üretici', 'Ürün: Birim'), ilgili sütun başlığını tıklayarak içeriklerine göre sıralanabilir: A’dan Z’ye sıralamak için bir tık, tersi (Z’den A’ya) için iki tık yeterli.
Fiyat sütunu, bir ürünün fiyatını vergileri dahil ancak ücretleri olmaksızın (işletme, gönderim bedeli veya ödeme yöntemi ücretleri) gösterir. Bir sipariş her değiştirildiğinde ücretler yeniden hesaplanır.

Toplu Sipariş Yönetimi kullanımına örnekler:

Örnek 1: Stok eksiğiniz var ve belirli bir ürün için müşteri sipariş miktarını azaltmanız gerekiyor.
Mevcut sipariş döneminizde, müşterileriniz 20 kg havuç siparişi verdi. Fakat, fırtına yüzünden sadece 10 kg hasat elde edebildiniz. Havuç sipariş eden tüm müşterilerinizi belirlemeniz ve havuç siparişlerini yarıya indirmeniz gerekiyor.
🥕
Bu işlem, toplu sipariş yönetimi ile şöyle yapılabilir:
  1. 1.
    Belirli bir tarih aralığına veya halihazırdaki sipariş dönemine göre filtre uygulayın.
  2. 2.
    ‘Havuç’ anahtar kelimesini aratın. Seçtiğiniz tarih aralığı/sipariş döneminde yer alan tüm havuç siparişleri görüntülenecektir.
  3. 3.
    Ürün: Birim sütununda yer alan ‘Havuç’ ürününü tıklayın.
  4. 4.
    Sayfanın üstünde, sipariş edilen toplam miktarı (seçtiğiniz tarih aralığı / sipariş dönemi boyunca) gösteren bir kutu çıkacak.
Daha sonra Miktar sütununda yer alan her bir siparişin miktarını ayarlayabilirsiniz (veya ürünleri silebilirsiniz). Üst kutudaki Toplam Sipariş Miktarı, siz siparişleri ayarlarken otomatik olarak güncellenir.
Siparişlerinde değişiklik yaptığınız müşterilere daha sonra otomatik e-posta gönderilmez. Yine de müşterinin teslimat sırasında hayal kırıklığına uğramaması için bunu bizzat yapmak iyi bir uygulamadır.
Bu örnekte, toplam 20 kg olan havuç miktarının siparişleri karşılayabilmesi için, her siparişte istenilen domates miktarının eksiltildiğini görüyorsunuz:
'Ortak Kaynak' onay kutusu
Bu onay kutusu, aynı ürünün tüm varyantlarında bir kerede ayarlama yapmanıza imkan sağlar. Örneğin, zeytinyağını 1L ve 2 L şişelerde satabilirsiniz. Ortak Kaynak'ı seçerek, her iki varyantın miktarlarını aynı anda düzenleyebilirsiniz.

Örnek 2: Ürünlerin son ağırlığının güncellenmesi.

Kuzu budu veya bütün balkabağı gibi bölünmez ürünleri satarken, müşteri siparişini verene kadar ürünün son ağırlığını ve fiyatını bilemeyebilirsiniz (Daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.) Ancak ürün önünüze geldikten sonra, ürünün tam ağırlığını güncellemek için Toplu Sipariş Yönetimi'ni kullanabilirsiniz.
Örneğin, 1 kg levrek için:
🐟
  1. 1.
    Sipariş dönemi veya ilgilenilen tarih aralığını filtreleyin.
  2. 2.
    İstenen ürünü arayın.
  3. 3.
    Ağırlık/Hacim ve Fiyat sütunlarını görünür yapın.
  4. 4.
    Her müşterinin alacağı balığın gerçek ağırlığı bilgisini, ağırlık / hacim sütununa girin. Fiyat, bu ağırlığa göre otomatik olarak yeniden hesaplanacaktır.
  5. 5.
    Güncelle'yi tıklayın.

Bir Müşteri siparişini nasıl görür?

Müşterileriniz AGA’da oturum açtıklarında sipariş listelerini görüntüleyebilir ve hesaplarını açabilirler (aşağıya bakın).
Burada müşterileriniz, geçmiş siparişleri ve ödemeleri ve aynı zamanda dükkanınızdaki bakiyelerini (ve AGA’da sipariş verdikleri diğer dükkanlardaki bakiyelerini) görebilecektir.
Otomatik olmayan ödemelerde (nakit, EFT vb.) siz ödemeyi manuel olarak kaydedene kadar müşterinin 'bakiyesi' 'borçlu' olarak görüntülenir. Bir dükkan/pazar yöneticisi ödemeleri düzenli olarak güncellemediğinde bu durum, aslında ödeme yapmış bir müşteri için, üstte (hesabında) görüntülenmemesinden dolayı, kafa karıştırıcı olabilir.